Budapest!

Fröken Pensé lämnade den svenska försommaren för några dagar och åkte till hettan i Budapest tillsammans med jobbet. Redan när planet närmade sig landning (efter en start som försenades nästan fem timmar!) steg förväntningarna om värme - piloten berättade att det var 30 grader varmt och då var vi ändå framme klockan åtta på kvällen...
 
Efter snabb uppfräschning o inspektion av rum blev det middag utomhus - utan tjocka tröjor eller altanvärmare... vem har inte längtat efter det?
 
Dagen därpå, i måndags, arbetade vi effektivt under förmiddagen och sen var dagen fri. Några av oss strosade runt och tittade lite i affärer, för att sedan sitta med en lååång sen lunch i skuggan - där termometern visade 35 grader - och bara njuta av folkvimlet och några glas rosé.
Kvällen avnjöts på stor restaurang där vi hade eget rum och valde mellan massor av god mat från en stor buffé. Vi vandrade hemåt till hotellet mitt i natten och det var fortfarande alldeles varmt ute, härligt!
 
På tisdagen vaknade vi till en ännu varmare dag och det blev en shopping- och baddag av den. Att shoppa i Budapest kan verkligen rekommenderas, det är oerhört billigt i de små butikerna. Många är så vänliga och ivriga att visa sitt utbud, medan andra ungrare behöver gå en charmkurs... Det kan vara lite svårt med språket också, det är inte alla som kan engelska trots att det är fullt av turister överallt.
 
När eftermiddagstempen var ca 40 grader var det skönt att svalka sig med några timmars bad på välkända Gellerts. Att vistas i solen kändes omöjligt, det var skuggläge som gällde förutom i poolen och då lyckades jag så klart bränna axlarna ordentligt...
 
Både till och från Gellertbadet tog vi taxi, en resa på kanske 3-4 km, men väl värd pengarna i värmen. Resan kostade inte ens 30 kronor per person, så det betalade vi med glädje och gav rejält med dricks. Rejält i chaufförens ögon alltså, för oss knappt något.
 
Husen i staden kan ha lite eftersatt underhåll på en del ställen
medan det kan vara jättefint på andra ställen
 
Billigt att äta ute. Det här är vad en tre-rätters kostar på Gellert Hotel. 3 600 forint är drygt 100 kronor...
 
Igår tisdag satt vi ute och åt middag igen. Svetten rann om oss sent på kvällen och när termometern visade 36 grader halv elva förstod vi varför... Klibbigt är ett ord vi vant oss vid...
 
Efter frukost i morse packades det och vi gav oss ut till den jättefina flygplatsen där det kändes som en miljon människor skulle checka in sitt bagage samtidigt som oss. Ute var det 43 grader och det var inte mycket svalare inomhus. Det fanns ingen luft kvar i lokalen och köerna var evighetslånga. Finns det ett hett sydländskt humör har jag full förståelse.
Alla stog och fläktade sig med det som fanns till hands. Att sätta sig på planet var svalt och skönt :)
 
Hemma i huset igen väntade detta godis tillsammans med rosébubbbel på mig:
Kändes som man varit lite efterlängtad ;)
 
Den svenska sommarkvällen kändes lite kylig när jag tog hundprommisen, kan man få lite av ungernvärmen tack?
 
Kramar till er!
Annica
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0